هیپنوتیزم یک حالت ذهنی با تمرکز زیاد، کاهش آگاهی محیطی و افزایش تلقین پذیری است. تکنیک های متعددی وجود دارد که متخصصان برای القای چنین حالتی از آنها استفاده می کنند. با استفاده از قدرت تلقین، هیپنوتیزم اغلب برای کمک به آرامش افراد، کاهش احساس درد، یا تسهیل برخی تغییرات رفتاری مورد نظر استفاده می شود.
درمانگران، هیپنوتیزم را (که به آن هیپنوتیزم درمانی یا هیپنوتیزم القایی نیز گفته می شود) با کمک تصویرسازی ذهنی و تکرار کلامی آرام بخش انجام می دهند که شخص را به حالت خلسه مانند می رساند. پس از آرامیدگی، ذهن فرد برای پیامهای تغییر دهنده بازتر میشود.
همه افراد به یک اندازه هیپنوتیزمپذیر نیستند. محققان با استفاده از تکنیکهای تصویربرداری مغزی، تفاوتهایی را در الگوهای ارتباط مغزی بین افرادی که به القای هیپنوتیزمی پاسخ میدهند و کسانی که پاسخ نمیدهند، یافتهاند. این تمایز در هیپنوتیزم پذیری به عنوان افزایش همکاری بین مرکز کنترل اجرایی در قشر پیشپیشانی مغز و بخش دیگری از این که اهمیت یا برجستگی رویدادها را نشان می دهد، محسوب میشود.
کاربردهای هیپنوتیزم
برخلاف تصور رایج، انسان ها در طول هیپنوتیزم کاملاً بیدار می مانند و به طور کلی تجربیات خود را به یاد میآورند. تحت نظارت یک متخصص آموزش دیده، هیپنوتیزم را می توان برای کاهش درد، درمان بیماری های خودایمنی، مبارزه با فوبیا و ترک عادت های بد مانند سیگار کشیدن و پرخوری استفاده کرد. هیپنوتیزم همچنین می تواند به افراد کمک کند تا با حالات عاطفی منفی مانند استرس و اضطراب و همچنین درد، خستگی، بی خوابی، اختلالات خلقی و غیره کنار بیایند.
هیپنوتیزم چگونه می تواند به شما کمک کند؟
از هیپنوتیزم به جای داروهای بیهوشی برای کاهش درد و اضطراب قبل و بعد از عمل جراحی استفاده می شود. همچنین به نظر میرسد که درمان بسیاری از بیماریها از جمله صرع، نورالژی، روماتیسم و بیماریهای پوستی را افزایش میدهد. تغییرات فیزیولوژیکی و عصبی که تحت هیپنوتیزم اتفاق میافتد، شبیه به اثر دارونمای خودترمیمی است.
چه چیزی باعث می شود کسی هیپنوتیزم شود؟
برخلاف تصورات کلیشهای، هیپنوتیزم زمانی بهترین تاثیر را دارد که فرد شرکت کننده مشتاق باشد. برخی از افراد نسبت به دیگران نسبت به القائات هیپنوتیزمی پذیراتر هستند. متخصصان این ویژگی را “هیپنوتیزم پذیری” مینامند و تشخیص دادهاند که این ویژگی می تواند در بین افراد بسیار متفاوت باشد. حتی افرادی که سطح بالایی از هیپنوتیزم پذیری دارند ممکن است برای مشاهده پیشرفت خود به چندین جلسه هیپنوتیزم نیاز داشته باشند.
اخلاق هیپنوتیزم
بسیاری از مردم گمان میکنند که یک هیپنوتیزور قادر خواهد بود ذهن آنها را کنترل کند، شاهکاری که امکان پذیر نیست. افرادی که هیپنوتیزم میشوند، همچنان تحت اراده آزاد خود قراردارند، و در حالی که تمایل بیشتری به دریافت تلقین دارند، هرگز مغایر با ارزشهای اخلاقی خود عمل نمیکنند. با این حال، ماهیت هیپنوتیزم و نحوه تأثیر آن بر ضمیر ناخودآگاه، سؤالات اخلاقی زیادی را در مورد استفاده از آن ایجاد می کند.
آیا افرادی هستند که نمی توانند هیپنوتیزم شوند؟
تصور می شود حدود 25 درصد از افراد به هیچ وجه هیپنوتیزم پذیر نیستند. این افراد نسبت به مزایای هیپنوتیزم بسیار بدبین هستند و بعید است که با میل خود در آن شرکت کنند.
آیا می توانید خود را هیپنوتیزم کنید، و آیا این کار را انجام میدهید؟
خود هیپنوتیزم امکان پذیر است. در حالی که برخی ممکن است آن را تقلب یا غیر اخلاقی بدانند، اما در واقع راهی مطمئن برای ایجاد کنترل و شروع تغییر رفتارهای ناخواسته یا مضر است. تنها چیزی که لازم است یک مکان آرام، نگرش باز و تمرین است تا فرد تکنیک های مورد نیاز برای کاشت پیشنهادات هیپنوتیزم سالم را در ذهن خود بیاموزد.