بررسی اجمالی
استرس واکنش بدن شما به یک تهدید واقعی یا ادراک شده است. مقداری استرس برای شما خوب است و شما را وادار به انجام اقداماتی مانند جستجو برای یافتن شغل هنگامیکه که اخراج شدهاید میکند. با این حال، استرس بیش از حد میتواند سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب کرده و باعث شود راحتتر دچار بیماری شوید.
استرس طولانی مدت همچنین میتواند خطر ابتلا به بیماریهای زیادی از جمله بیماری قلبی و سرطان را افزایش دهد. بر اساس یک مطالعه، 60 تا 80 درصد از مراجعات به مطب پزشک ممکن است مرتبط با استرس باشد.
بیماریهای ناشی از استرس
استرس میتواند باعث بروز علائم جسمانی و بیماری شود. نشانهها میتوانند به محض افزایش سطح استرس شما ظاهر شده و با ادامه استرس بدتر شوند. این علائم معمولاً با کاهش سطح استرس از بین میروند.
برخی از علائمی که معمولاً در اثر استرس ایجاد میشوند عبارتند از:
- افزایش ضربان قلب
- افزایش فشار خون
- تنفس سریع
- تنگی نفس
- تنش عضلانی
- سردرد
- حالت تهوع
- سرگیجه
اگر سطح استرس شما بالا بماند یا استرس مکرر را تجربه کنید، خطر بیمار شدن شما افزایش مییابد.
تب
استرس مزمن و قرارگرفتن در معرض رویدادهای عاطفی می تواند باعث تب روانزا (سایکوژنیک) شود. این بدان معناست که تب به جای یک ویروس یا سایر علل التهابی، توسط عوامل روانی ایجاد میشود. در برخی افراد، استرس مزمن باعث تب مداوم بین 37 تا 38 درجه سانتیگراد میشود. سایر افراد هنگامی که در معرض یک رویداد عاطفی قرار میگیرند، دمای بدنشان افزایش مییابد که میتواند به 41 درجه سانتیگراد برسد.
تب روانزا میتواند برای هر کسی که استرس دارد اتفاق بیفتد، اما بیشتر زنان جوان را تحت تاثیر قرار میدهد.
سرماخوردگی
یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که استرس روانی مزمن مانع از تنظیم مناسب پاسخ التهابی توسط بدن میشود. التهاب با ایجاد و پیشرفت بسیاری از بیماریها مرتبط است. افرادی که برای مدت طولانی در معرض استرس قرار میگیرند، با قرار گرفتن در معرض میکروبهای عامل سرماخوردگی احتمال بیشتری دارد که به سرماخوردگی مبتلا شوند.
مشکلات معده
شواهد نشان میدهند که استرس مانع از عملکرد صحیح سیستم گوارشی شما شده و بر معده و روده بزرگ شما تأثیر میگذارد. استرس می تواند طیف گستردهای از علائم گوارشی را ایجاد کند، از جمله:
- درد شکم
- حالت تهوع
- سوء هاضمه
- اسهال
- یبوست
همچنین نشانداده شده است که استرس علائم سندرم روده تحریکپذیر (IBS) را تشدید کرده و ممکن است یکی از دلایل اصلی IBS باشد. اگر از رفلاکس اسید معده همراه با سوزش معده رنج میبرید، استرس میتواند با افزایش حساسیت شما به اسید معده، علائم شما را بدتر کند. اگر به خوبی کنترل نشود، التهاب ناشی از فرسایش اسید معده خطر ابتلا به زخم معده را افزایش میدهد. اسهال یا یبوست مزمن می تواند منجر به بیماری هایی مانند هموروئید شود.
افسردگی
تحقیقات، استرس مزمن و دوره های کوتاهتر استرس حاد را با افسردگی مرتبط میدانند. استرس چندین ماده شیمیایی مغز از جمله سروتونین، دوپامین و نوراپینفرین را از حالت تعادل خارج می کند. همچنین باعث افزایش سطح کورتیزول شما میشود. همه اینها با افسردگی در ارتباط هستند. هنگامی که این نوع عدم تعادل شیمیایی رخ می دهد، بر روی موارد زیر در شما تأثیر منفی می گذارد:
- خلق و خوی
- الگوی خواب
- اشتها
- میل جنسی
سردرد و میگرن
استرس یکی از محرک های رایج سردرد از جمله سردردهای تنشی و میگرنی است. یک مطالعه نشان داد که آرامش پس از تجربه یک دوره استرس میتواند منجر به سردرد حاد میگرنی در 24 ساعت آینده شود. تصور میشود که این امر ناشی از چیزی است که به عنوان اثر “فراموش کردن” شناخته میشود. این مطالعه به این نتیجه رسید که دارو یا اصلاح رفتار می تواند به پیشگیری از سردرد برای کسانی که میگرن مرتبط با کاهش استرس دارند کمک کند.
آلرژی و آسم
استرس زندگی با شروع و بدتر شدن بیماریهای مربوط به ماستسل، از جمله آسم و آلرژی، مرتبط است. هیستامین باعث بروز علائم آلرژی شده و به عنوان پاسخی به استرس توسط ماستسلهای بدن شما آزاد شود. سطوح استرس طولانی مدت یا افزایش یافته میتواند بیشتر شده یا حتی ممکن است منجر به یک واکنش آلرژیک شود.
این وضعیت میتواند علائم پوستی مانند بثورات پوستی یا کهیر یا سایر علائم آلرژی مانند آبریزش بینی و آبریزش چشمها را ایجاد کند. استرس همچنین می تواند باعث حمله آسم در افراد مبتلا به آسم شود.
چاقی
باور بر این است که استرس نقش مهمی در چاقی دارد. مطالعات نشان دادهاند که سطوح بالاتر کورتیزول ناشی از استرس مزمن می تواند بر چندین عامل موثر در افزایش وزن تأثیر بگذارد، از جمله خواب ضعیف، که سطح کورتیزول شما را بیشتر افزایش داده و منجر به افزایش چربی شکم میشود. همچنین با افزایش میل شما به شیرینیجات و کربوهیدرات های تصفیه شده به تغذیه نامناسب کمک می کند.
همچنین سطوح بالای استرس احتمال عدم موفقیت شما در برنامه های کاهش وزن را افزایش میدهد. چاقی یک عامل خطر در بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی، دیابت و سرطان است.
بیماری قلبی
تحقیقات نشان داده است که تمامی انواع استرس، از جمله استرس عاطفی، استرس کاری، استرس مالی و رویدادهای مهم زندگی، خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهند. استرس فشار خون و کلسترول شما را که مستقیماً با بیماری قلبی مرتبط است، افزایش میدهد. استرس همچنین خطر مرگ ناشی از حمله قلبی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
درد
استرس میتواند باعث شود که در همه جای بدنتان درد داشته باشید. استرس باعث منقبض شدن ماهیچه های شما میشود که می تواند باعث درد گردن، شانه و کمر یا بدتر شدن آن شود. تحقیقات نشان می دهد که استرس همچنین می تواند حساسیت شما را به درد افزایش دهد. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا، آرتریت و سایر شرایط اغلب افزایش درد را در زمان استرس گزارش می کنند.
چگونه استرس را مدیریت کنیم؟
یادگیری نحوه مدیریت استرس میتواند به کاهش علائم و کاهش خطر ابتلا به بیماری کمک کند.
برخی از مواردی که ثابت شده است به کاهش سطح استرس کمک می کند عبارتند از:
- ورزش منظم
- گوش دادن به موسیقی
- یوگا و مدیتیشن
- تمرینات تنفس عمیق
- کاهش تعهدات
- در آغوش گرفتن یک حیوان خانگی
- خواب کافی
اگر در مدیریت استرس مشکل دارید، با روانشناس در مورد دریافت کمک حرفهای صحبت کنید. یک مشاور یا درمانگر میتواند به شما کمک کند تا منابع استرس خود را شناسایی کرده و با آموزش راهبردهای مقابله ای به شما در مقابله بهتر با استرس کمک کند.
شما میتوانید از طریق سایت نوید زندگی با بهترین متخصصان در ارتباط باشید. در نوید زندگی علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره روانشناسی آنلاین و تلفنی نیز وجود دارد.