رواندرمانی در عین چالش برانگیز بودن می تواند بسیار مفید و سودمند باشد. معمولا در ابتدا، ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که به روانشناس چه بگوییم. شروع کردن به صحبت درباره مشکلات خود ممکن است دشوار باشد، خصوصاً زمانی که شما قرار است برای اولینبار با درمانگر خود ملاقات کنید. برای برقراری ارتباط بهتر و راحتتر، برخی درمانگران ممکن است به منظور درک بهتر شما، ارزیابی یا آزمونهایی انجام دهند تا بتوانند مسیر درمان را برایتان روشنتر کنند. و برخی دیگر سعی میکنند بیشتر در مکالمه شنونده باشند.
در هر صورت، اگر در اولین جلسه خود با مشکل مواجه شدهاید یا مدتی است که در حال رواندرمانی هستید و احساس میکنید که مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، باید بدانید که این موضوع که افراد به جلسات درمان مراجعه کنند و درباره آنچه که باید بحث کنند بلاتکلیف باشند، کاملاً طبیعی است.
در واقع، هیچ چیز بیربطی در درمان وجود ندارد. هر آنچه که در ذهنتان دارید، را به درمانگر خود بگویید. فکر نکنید که ممکن است بی اهمیت باشد. اگر مسئلهای در ذهنتان وجود دارد، بیان کردن و حرف زدن درباره آن بسیار مهم است. اگر نمیدانید درباره چه چیزی در جلسه درمان بحث کنید، میتوانید به مواردی مانند رویدادهای اخیر زندگی، روابط، تروماها و سایر مسائل دیگر بپردازید.
به روانشناس چه بگویم؟
توجه داشته باشید که آماده سازی خود برای درمان و آگاهی داشتن از آنچه که قرار است درباره آن صحبت کنید، بسیار مطلوب است، اما درمانگر شما باید یک پرسشگر حرفهای باشد. اگر متوجه شدید که نمیتوانید با درمانگر خود به خوبی ارتباط برقرار کنید، بهتر است به دنبال یک درمانگر با رویکرد فعالتر باشید. روانشناسان، بر اساس رویکرد تخصصی خود، ممکن است مسیر درمانی متفاوتی را با مراجعان خود طی کنند. به عنوان مثال، در رویکرد روانکاوی کلاسیک، مراجع فعالتر خواهد بود.
برای برقراری ارتباط موثر با روانشناس، بسیار مهم است که به صراحت با وی در مورد مشکلات و نیازهای خود صحبت کنید. می توانید در مورد اتفاقات اخیر زندگی، روابط، آسیبهای روانی و سایر مواردی که برای شما دارای اهمیت است، صحبت کنید. هر چه بیشتر مشکلاتتان را بیان کنید، روانشناس بهتر میتواند شما را درک کرده و مسیر درمانی مناسبتری را به شما پیشنهاد دهد. همچنین، در صورت وجود مسائل و دغدغههای خاصی که نمیدانید که باید در مورد آنها صحبت کنید، روانشناس میتواند شما را راهنمایی کرده و موضوعات مهم را مطرح کند.
در اولین جلسه مشاوره چه بگوییم؟
اگر نمیدانید که چگونه باید مکالمه را با درمانگر خود آغاز کنید، موارد زیر را در نظر داشته باشید. فراموش نکنید که روانشناسها در حفظ محرمانگی صحبتها حرفهای هستند و هدف آنها کمک به شما در رسیدن به شرایط مطلوب روانی است.
رابطههای فعلی
این مورد صرفا مربوط به زندگی عاشقانه شما نمیشود. روابط ما با افراد مهم در زندگی، اعضای خانواده، دوستان و همکاران، تأثیر بسزایی بر زندگی ما دارند. تأثیر روابط بر سلامت روان ما بسیار حائز اهمیت هستند و در اثرگذاری بر خلق و خو، احساسات و رفتارهای روزمره ما نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند.
صحبت درباره روابط به شما این امکان را میدهد که الگوهای ارتباطی، علاقهمندیها و مرزها را کشف کرده و به آنها توجه کنید. حتی اگر تصور میکنید که روابط خوبی دارید، صحبت درباره آنها میتواند به شما کمک کند تا نکاتی را در زندگیتان که مؤثر هستند و منابعی که میتوانید به آنها در بیرون از جلسات مشاوره رجوع کنید، درک کنید.
- چالش های زندگی
هنگامیکه افراد تجربههای جدیدی از زندگی همچون ازدواج، زایمان، تغییر مکان و غیره کسب میکنند، با چالشهای جدیدی مواجه میشوند. این تغییرات ممکن است سبب به وجود آمدن احساسات و عواطف ناشناختهای در زندگی آنها شده و باعث شود برای درک آنها به کمک و راهنمایی نیاز داشته باشند. اغلب افراد قادر نیستند احساسات خود را به طور کامل بیان کنند، اما میتوانند متوجه شوند که چیزی در زندگیشان اشتباه است.
اگر در زندگی شما تغییری رخ داده و حس جدیدی را در شما به وجود آورده است، میتوانید آن را بازگو کنید. قرار نیست فقط درباره چیزهای منفی صحبت کنید. برخی از تغییرات میتوانند مفید باشند، اما همچنان میتوانند احساسات جدیدی را در شما ایجاد کنند که ممکن است بخواهید با روانشناسی با تجربه و بدون قضاوت، آن را در یک فضای امن درمیان بگذارید.
- اعتماد به درمانگر
ایجاد حس اعتماد و به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات با یک فرد غریبه زمان و تلاش میطلبد. اگر در اعتماد کردن به درمانگر برای بیان مشکلات خود نگران هستید، که البته این امری کاملا طبیعی است، نترسید و آن را مطرح کنید. درمانگر می تواند با سعی در ایجاد احساس اعتماد به شما امکان بیشتری برای راحت بودن و رویارویی با مشکلاتتان بدهد. فرایند درمان رابطهای بین مراجع و درمانگر است و اگر مراجع در بیان مشکلات خود دچار مشکل شود، ممکن است نیاز باشد تا اعتماد و صمیمیت بیشتر در رابطه درمانی ایجاد گردد.
- دلیل مراجعه به روانشناس
به زمانی که تصمیم به مراجعه به یک روانشناس گرفتهاید فکر کنید. چه اتفاقی در زندگی شما رخ داد؟ به دنبال چه چیزی بودید؟ صحبت درباره دلایلی که فکر میکنید درمان میتواند برای شما مفید باشد، بهترین راه برای شروع یک جلسه درمانی است.
- اهداف شغلی
اهداف، علایق و برنامههای شغلی میتوانند به عنوان پنجرهای به دنیای روان ما عمل کنند و موضوع خوبی در مورد اینکه به روانشناس چه بگوییم باشند. صحبت درباره مکان کسب و کار، پویایی محیط کاری و زمینههای حرفهای مورد علاقه، میتواند به عنوان یک روش برای بحث درباره مسائل بزرگتر همچون روابط و الگوهای ارتباطی عمل کند. علاوه بر این، علایق حرفهای شما میتواند به درک درمانگر از کارکرد ذهن شما و اینکه چگونه دنیای اطراف خود را تفسیر می کنید کمک کند.
- تجربیات دوران کودکی
نقاط برجسته دوران کودکی زمینه را برای ایجاد الگوهای ذهنی ادامهدار فراهم می کند. صحبت درباره دوران کودکی شما در درمان ممکن است امری کلیشه ای به نظر برسد، اما راهی برای برجسته و باز کردن الگوهای ذهنی پیچیدهای است که ما را در موقعیتهای ناسالم نگه میدارد.
- تجارب قبلی رواندرمانی
آیا تابحال تجربه مراجعه به روانشناس را داشتهاید؟ دانستن آنچه که در گذشته مفید یا غیر مفید بوده است به درمانگر شما این امکان را میدهد تا بفهمد ذهن شما چگونه کار میکند تا بتواند از هرگونه محرک غیرعمدی اجتناب کند. همچنین اینکه به چه دلایلی درمانتان را با درمانگران قبلی قطع کردهاید، اطلاعات کاربردی به روانشناس شما میدهد.
- تجربه سوگ
در حالی که سوگ یک تجربه رایج است، اغلب نادیده گرفته میشود. هرچند سوگ به از دست دادن یک عزیز مربوط میشود، اما افراد در شرایط دیگری مانند طلاق، روند پیری یا تشخیصهای پزشکی نیز غم و اندوه را تجربه میکنند. یک روانشناس حرفهای میتواند شما را با روشی سالم از طریق فرآیند سوگواری هدایت کند.
- برنامه های آینده
در پاسخ به این سوال که به روانشناس چه بگوییم، باید اشاره کرد که قرار نیست تمام جلسات درمانی در مورد مسائل منفی و دشوار باشد. با صحبت در مورد برنامهها و رویاهای خود برای آینده در درمان، می توانید اهداف خود را مشخص کرده و در عین حال استراتژی های سالمی را یاد بگیرید و به کار ببندید تا به شما امکان رسیدن به آن رویاها و اهداف را بدهد.
- صحبت درباره موضوعی که از آن اجتناب می کنید
به احتمال زیاد تمایل ندارید در مورد موضوعی که از آن اجتناب می کنید صحبت کنید، اما باید راهی برای مطرح کردن آن پیدا کنید. به روانشناس بگویید که موضوع آزار دهندهای در ذهن شما وجود دارد، چیزهایی که از آنها اجتناب می کنیم معمولاً میتوانندکلیدهایی برای باز کردن قفل درمان در آینده باشند.
سخن پایانی
پژوهشها نشان دادهاند که داشتن رابطه مناسب با درمانگر مهمتر از رویکرد درمانی است. بنابراین میبایست در انتخاب درمانگر و برقراری ارتباط با او، حساس باشید.
شما میتوانید از طریق سایت نوید زندگی با بهترین متخصصان در ارتباط باشید. در نوید زندگی علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره روانشناسی آنلاین و تلفنی نیز وجود دارد.